Gå deg i form med staver

Bruk staver på gåturen, og du forbedrer kondisjonen kraftig. Men du må lære deg teknikken riktig.

Foto: KNUT ERIK KNUDSEN

Her viser Hilde Solvang, Connie Hansen og Øystein Hildeskor fra Norges mosjons-
og bedriftsidrettsforbund hvordan man går riktig med staver.

- Mange er ute og lufter stavene. De bruker dem feil, og da blir effekten langt mindre. Derfor lønner det seg å lære rett teknikk. Et kurs på en og en halv time er mer enn godt for det, sier produktdirektør Jill Jahrmann i SATS.

Med rett teknikk setter du stavene slik at du bruker overkroppen mer og automatisk tar lange steg. Det øker hjertefrekvensen, og du får bedre kondisjon.

Fagkonsulent Hilde C. Solvang i Norges mosjons- og bedriftsidrettsforbund er ikke i tvil om at stavgang er langt mer effektiv enn vanlig gange og såkalt powerwalking.

 - Når du bruker staver, bruker du overkroppen på en helt annen måte. Du stimulerer spesielt musklene i skuldrer, nakke og rygg, sier Solvang.

 - Du får bedre utholdende styrke av det, sier Jahrmann. 

Hun mener stavgang øker kondisjonen både for nybegynnere og dem som allerede er i god form. 

- Selv om du til vanlig jogger eller sykler for å trene kondisjon, kan du ha stor nytte av å ha en økt med stavgang innimellom. Med staver kan du for eksempel trene bakkeintervaller i kupert terreng. Det lover jeg gir deg økt puls, sier hun.

Norges mosjons- og bedriftsidrettsforbund og treningssentre som SATS og Elixia har kurs og grupper for stavgang. I tillegg har den tidligere løperdronningen Ingrid Kristiansen kurs. Bedriftsidrettsforbundet har lokallag i alle fylker, og i nesten hvert fylke har de stavganggrupper. Enkelte steder er de gratis. Sjekk med kretsen i fylket du bor for å finne ut hvor. 

Hvis du derimot ikke ønsker å gå tur med staver, er det fortsatt effektfullt å gå uten. Vanlig gange i raskt tempo bidrar til at du - hvis du er nybegynner - får bedre kondisjon og forbrenner mer fett enn ved ikke å gå. 

Såkalt powerwalking er enn annen gåvariant som også gir god effekt. Du går i høyt tempo og bruker armen aktivt. Mange går med vekter i hendene.
  • GÅ RIKTIG MED STAVER
  • PÅ FLATE STREKKER

    Hilde C. Solvang viser her hvordan du går riktig med staver på flatmark. Sett hælene ned først og skyv fra med tærne. Ha kroppen lett fremoverlent. Hold armene tett inntil kroppen og gå diagonalgang. Åpne hendene når du har staven bakover. Ta lange steg.

  • I OPPOVERBAKKE

    Du holder kroppen mer fremoverlent enn på flatmark. Armene, baksiden av lårene og musklene i leggen stimuleres. Bruk stavene effektivt, og du forlenger steget.

  • NEDOVERBAKKE

    Stegene blir kortere og tyngdepunktet ligger lavere. Knærne er litt bøyd hele tiden, foten strekkes ikke ut i frasparket. Len deg litt bakover og ha stavene bak deg. Du bremser med bena ved å sette hælen ned først